Hvordan gør jeg?

Læs om fugtmåler til træbeskyttelse. www.facebook.com/MalingHalvpris

GLANS: Mat og blank maling har forskellige egenskaber

Valget mellem mat og blank maling er ikke kun et spørgsmål om udseende, men i høj grad også om vedligeholdelse og slidstyrke.

En blank maling er mere slidstærk og bedre til at afvise snavs end en mat, hvis der er tale om samme type maling. Den blanke vil desuden bedre end den matte kunne tåle at blive vasket. Til gengæld stiller en blank maling større krav til underlaget. Jo blankere malingen er, jo bedre vil den reflektere lyset, og en blank maling afslører derfor ujævnheder i højere grad end en mat.

Malingens blankhed angives med et tal fra 0-100, hvor 0 er helmat, og 100 er ultrahøjglans.

I praksis fås malinger dog sjældent blankere end glans 90.

Se vores udvalg af de forskellige malinger og producenter her. Butik

Glanstrin Overflade
0-5 Helmat
6-10 Mat
11-29 Halvmat
30-59 Halvblank
60-100 Helblank

Glansmæssigt bør du vælge ud fra følgende kriterier:

Glans 25 på badeværelset
Glans 10-25 i køkken og gangarealer
Glans 7-10 til stuer og værelser hvis der er småbørn og dyr
Glans 5-7 til stuer og værelser hvor der primært færdes større børn og voksne
Glans 1-5 til lofter, som ikke kræver nogen større vaskbarhed.

Maling til vægge

Til almindelige vægge, hvor bunden tidligere er malet og vedhæftningen god, vil man bruge den samme akrylplastmaling til alle strygninger. Til stuer og andre rum med almindeligt slid vil man normalt vælge en mat maling, der er rimelig slidstærk og kan tåle nogen afvaskning. Til køkken, trapperum, børneværelser og andre rum, der udsættes for meget snavs og slid, er det en god idé at vælge en mere robust, halvmat maling.

Er underlaget problematisk, kan det være nødvendigt at forbehandle væggen inden den egentlige maling. Til det formål findes forskellige specialprodukter, f.eks. forankringsgrunder til afsmittende og sugende underlag som puds og beton, hæftegrunder til blanke overflader og grundere til forbehandling af glasvæv og tekstilvæv.

Maling til lofter

I mange tilfælde kan man bruge den samme type maling til vægge og lofter, men ofte vil man foretrække en helmat maling til loftet, og det er ikke noget problem, da loftet jo er den flade, der udsættes for mindst slid og færrest påvirkninger. I køkkenet kan det dog være praktisk med en blankere maling, der kan tåle afvaskning.

Lofter kan også være problematiske at male. Tidligere vandskadede, tilsodede eller nikotinhærgede lofter er svære at dække, og her kan man enten forbehandle med en vandbaseret spærregrunder eller male med en terpentinbaseret alkydloftsmaling, der har særlig gode dækkende egenskaber.

Malingstyper – Acryl og vandbasis

Der findes mange typer maling, træbeskyttelse og lak, men den maling, vi bruger inde i huset til vægge, lofter, træværk og gulve, vil normalt være en akrylplastmaling på vandbasis.

Mest anvendt er akrylplastmalingen, der i daglig tale ofte bare kaldes plastmaling. Den fås til en lang række formål, men 100% akrylmaling er stærkere og ofte dyrere. Den er altid på vandbasis, er den uskadelig og nem at have med at gøre, da pensler og redskaber rengøres med vand. Maling på vandbasis har tidligere haft ry for at være mindre holdbar end terpentinbaseret maling, men har de sidste mange år gennemgået en stor teknisk udvikling, der gør den lige så holdbar til de fleste formål.

Hvis man anvender en 100% akryl, kan man sagtens opnå et mat udseende, med god vaskbarhed. Det kan en akryl plast ikke.

Alkydmaling er normalt på terpentinbasis og giver som færdigmaling en hård, blank og meget vandtæt overflade. Den hæfter godt på vanskelige overflader og anvendes mest på træ og metal. Alkydmalinger kan være nemmere at stryge jævnt ud end akrylplastmalinger, men bagsiden af medaljen er, at opløsningsmidlet terpentin er usundt at indånde i længere tid og derfor kræver god udluftning, ligesom redskaberne skal gøres rene i terpentin.